Scroll down Ga terug naar het overzicht

Een zeldzame ‘Zwart Delftse’ Boeddha

Circa 1700-1710

Herkomst: Delft, plateelbakkerij: De Metalen Pot

Gemerkt: Niet gemerkt, toegeschreven aan Lambertus van Eenhoorn

Datering: Circa 1700-1710

Afmeting: Hoogte: 14 cm

Provenance: Art Céramique Ancien Nicolier, Paris;

De Boeddha is voorgesteld als een zwarte monnik, gekleed in een witte kimono met veelkleurige motieven en een groene draak op de rug. In plaats van de traditionele scepter, is de heilige hier afgebeeld met een lange, geel met zwart gearceerde pijp in de hand. Het model is ontleend aan een voorbeeld in Blance de Chine, zoals die vooral zijn gemaakt tussen 1640 en 1680. Ook bestaan er dergelijke Delftse Boeddha’s met een blauwe decoratie, soms met een pijp, maar ook wel met een theekopje in de hand.

Twee zeer vergelijkbare Boeddha’s waren in de collectie van Aronson Antiquairs in 2016, voorzien van het IVP monogram, één ook afkomstig van de plateelbakkerij De Metaale Pot.

Zwarts Delfts aardewerk behoort tot het meest zeldzame, doordat het om technische redenen, lastig is uit te voeren. Slechts enkele plateelbakkerijen hebben zich hieraan gewaagd, waarvan De Metaale Pot er één is. In tegenstelling tot het zwart dat bij de concurrent De Grieckse A is gemaakt, in de zogenaamde uitsparingstechniek, is vooral het spiegelende zwarte fond hét kenmerk van productie van de Metaale Pot.

Het is de antiquair Aäron Vecht (Elburg, 1886 – 1965, Amsterdam) geweest die zijn studie over het zwarte Delfts bekroond zag doordat de Vereniging van Vrienden van de Ceramiek daaraan een tentoonstelling wijdde, waarvoor Vecht de catalogus en de inleiding heeft verzorgd, om het tienjarig jubileum van deze nog altijd bestaande vereniging luister bij te zetten.

Vecht had een vooruitziende blik. Reeds in 1916 organiseerde hij samen met zijn schoonvader Jacob Stodel (1859-1935) een verkooptentoonstelling in gebouw De Roos over Blanc de Chine, met daarbij zeer modern voor die tijd, iets wat wij thans ‘workshops’ noemen. Naast zijn belangstelling op het gebied van glas, was hij ook een van de eersten die zich heeft toegelegd op het bestuderen en verzamelen van Noord-Nederlandse majolica. Na zijn dood verscheen een catalogue raisonné over de beroemde Delftse plateelschilder Frederik van Frytom.

 

Literatuur:

Collectie M.G. van Heel, oud Delfts Aardewerk, Enschede: Rijksmuseum Twente, 1969, p.55.

-Robert D. Aronson, Dutch Delftware, Amsterdam (Aronson Antiquairs), 2016, cat. nr. 15, p. 38-39.

-A. Vecht & Co, Chineesche Ceramiek, Blance de Chine, Amsterdam, 1916, p. 31.

-A. Vecht, Frederik van Frytom, 1632-1702, Amsterdam, 1968.

 

Prijs op aanvraag