Scroll down Ga terug naar het overzicht

Een zilveren broodmand

Door Martinus van Stapele, 1786, gedecoreerd met grote ramskoppen

Herkomst: Den Haag

Meester: Martinus van Stapele

Datering: Jaarletter: P = 1786

Gewicht: 1289 gram

Afmeting: Hoogte: 11,5 x 36 x 22,5 cm.

Literatuur: Haagse Voet, No. 130 – gg.

Provenance:  Collectie J.E. Leoni

 

De broodmand is ovaal met een open gezaagde wand als ware het een compositie met klassieke zuilen met vruchtenguirlandes. Opvallend zijn de medaillons met onder andere muziek trofeeën, elementen van architectuur, en militaire attributen. Dit moet een speciale opdracht zijn geweest van een persoon die belangstelling had voor dergelijke bezigheden. De onbewerkte platen zilver leenden zich uitstekend om open gezaagd te worden en vervolgens van fijn graveerwerk te worden voorzien.

Een in het oog springend detail zijn de goed gemodelleerde gegoten ramskoppen met ringen door hun bek. Deze zijn kenmerkend voor het werk van Martinus van Stapele, die samen met zijn zoon Reynier een soort compagnonschap voerde onder de naam Stapele & Zoon. Zij waren gespecialiseerd in het vervaardigen van tafelserviezen. Hun opdrachtgevers behoorden tot de meest vooraanstaande Haagse families, ten behoeve van hun huizen en familiekastelen in de provincie.

Identieke ramskoppen komen voor op een uitzonderlijk zilveren tafelservies dat door Van Stapele in 1738 was gemaakt voor Jan Bouwens van Horssen en Wilhelmina Aletta Kien, en ook  in 1788 op een soortgelijk ensemble vervaardigd voor de familie Van Tuyll van Serooskerken, te Oud Zuilen.

 

Literatuur:

-Christie’s, Amsterdam, 28/29 november 1991, lots 1546-1548.

-Jet Prijzel-Dommisse, Haags goud en zilver, Edelsmeedkunst uit de Hofstad, Zwolle, 2005, cat. nr. 37.

 

Prijs op aanvraag