Scroll down Ga terug naar het overzicht

Het Mauritshuis vanaf de Langevijverberg

Johannes van merken, 1754

Kunstenaar: Johannes Merken

Datering: 1754

Materiaal: Olieverf op doek

Dimensies: 50.3 x 67.7 cm

gesigneerd en gedateerd: ‘J. Merken / 1754’ (rechts onder)

Provenance: Anonieme verkoop; Christie’s, London, 11 December 1986, lot 78.

 

Johannes Merken werd vermoedelijk geboren in 1725 in de Duitse stad Bielefeld. Hij verhuisde naar Den Haag in 1752, waar hij zich bij het ‘Pictura’ genootschap aan sloot. De meeste van Merken’s bekende werken zijn stadsgezichten van Den Haag uit de periode tussen 1753 en 1755.

Dat geldt ook voor het huidige schilderij, waarop het uitzicht over de Hofvijver en het Mauritshuis vanaf de Langevijverberg is afgebeeld. Het Mauritshuis werd gebouwd tussen 1636 en 1644 door Jacob van Campen, als paleis voor Johan Maurits van Nassau-Siegen. Sinds 1820 huisvest het gebouw een beroemde kunstcollectie, het ‘Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis.’

Rechts naast het Mauritshuis zien we de parlementsgebouwen, die nog steeds worden gebruikt. Het torentje op de hoek wordt gebruikt als kantoor door de minister premier van Nederland.

Op de linker zijde van het schilderij zijn de Nieuwe Sebastiaansdoelen afgebeeld. Het gebouw werd gebouwd in 1636 en werd gebruikt door de Haagse schutterij. Voor het gebouw kunnen we enkele leden van de schutterij zien afgebeeld. Tegenwoordig huisvest het gebouw het Haags Historisch Museum.

 

Literatuur

-Jim van de Meer Mohr. “De Haagse schilderijen van Johannes Merken.” Tableau, vol. 10 no. 3. December, 1987.

Prijs op aanvraag