Scroll down Ga terug naar het overzicht

Een man zittend op een wijnvat

Delft, Circa 1760

Herkomst: Delft

Gemerkt:

Datering: Circa 1760

Afmeting: 36 cm x 12 cm x 12 cm

Het mannetje, dat gezeten is op een ton en een glaasje drinkt, is ontleend aan de bekende Bacchusfiguren waarvan talrijke exemplaren van soms enorme afmetingen bekend zijn afkomstig van diverse Duitse faïence centra. De meest indrukwekkende zijn in de fabriek van Hannoversch Münden ontstaan. Ook in Delft moet het een gewild onderwerp zijn geweest. Er zijn verschillende varianten bekend, met aardige opschriften zoals Roowijn (rode wijn) Witte Wijn Rinse wijn ( is wijn afkomstig uit het Rijnland dus ook witte wijn ) en Goeie wijn. Het opschrift Nantes is bestemd voor likeur. De functie van dit sierlijke voorwerp laat dan ook niet aan duidelijkheid te wensen over. Het hoofd is afneembaar waardoor het fonteintje kan worden gevuld, en het tapkraantje onderaan is bedoeld om het glas te vullen.

Behalve exemplaren van Delfts aardewerk, zijn ook wijn – fonteinen van hetzelfde model bekend in Chinees- en Japans export porselein.1 In de collectie van Dr. Anton C.R. Dreesmann, die in 2002 onder de hamer kwam bevonden zich maar liefst twee Delftse-, een Chinees export porseleinen exemplaar en de meer zeldzame Japanse variant. Hiermee is het overzicht compleet.

Van de uit Vlaanderen afkomstige beeldhouwer Joseph Willems, die in 1716 te Gent werd geboren en in 1766 in Doornik is overleden, is een gesigneerd en 1744 gedateerde wijnfontein in terra cotta bekend. Van dit model, dat anders is dan het hier beschreven exemplaar, bestaan ook exemplaren in Delfts aardewerk . Vermoedelijk is dit terra-cotta exemplaar een voorbeeld geweest, dat model heeft gestaan in een van de vele productieplaatsen in Delft. Willems was een Wanderartist die op verschillende plaatsen in Europa waar porselein/aardewerk werd vervaardigd opdook. Zijn activiteiten bij de porseleinfabriek in Chelsea zijn het meest bekend.

Prijs op aanvraag