Scroll down Ga terug naar het overzicht

Een paar siervaasjes

Delft, 1686-1701, naar model van Daniel Marot

Herkomst: Plateelbakkerij: De Grieksche A

Gemerkt: AK = Adriaen Kocks

Datering: Circa 1686-1701

Afmeting: Hoogte: 28 cm, Diameter: 19 cm

 

Koningin Mary was de vorstelijke promotor van het Delfts aardewerk, en tevens de belangrijkste klant van haar favoriete Plateelbakkerij De Grieksche A.

In 2007 nam het Gemeente Museum in den Haag het initiatief op grootse wijze aandacht te schenken aan “Vazen met tuiten; 300 jaar Pronkstukken” met gelijknamige publicatie binnen de serie Delfts aardewerk, geschiedenis van een nationaal product.

Hierin staan onder andere twee urn -vormige vazen die de indruk wekken ‘bloemenvazen’ te zijn, waarvan het bovenste gedeelte echter niet afneembaar is en in het midden slechts een opening heeft waar men iets in kan zetten. Waarschijnlijk ligt de oplossing voor dit raadsel in de decoratie van deze ornamentale stukken; aan de bovenzijde van de vaaswand komen banden met pluimversiering voor. Wellicht zijn deze vazen oorspronkelijk bedoeld om een compositie van een pluimentooi van struisvogelveren in te plaatsen, hetgeen wij kennen op prenten van Daniël Marot.

Hoe dan ook, deze vazen worden in verband gebracht met een groep Delfts aardewerk waarvan vast staat ooit deel uit gemaakt te hebben van de collectie van Koning Willem III en Mary II, dan wel door hen als geschenk voor derden in Delft te zijn gekocht.

De vorm van ons stel vazen komt sterk overeen met een paar vazen van vergelijkbare afmetingen op Dyrham Park. (National Trust) Deze zijn voorzien van het monogram RWMR Rex William Mary Regina.2 In de inventaris uit 1703 worden ze ‘Queen Flower potts’genoemd. William Blathwayth die in 1686 eigenaar van Dyrham Park werk, heeft ze zeer waarschijnlijk als geschenk van Willem III ontvangen, hetgeen een reden kan zijn dat deze vazen ongemerkt zijn. Veel van deze objecten dragen het SVE of AK merk van de plateelbakkerij De Grieksche A. De tuitvazen met het monogram/borstbeeld van Kon. Stadhouder Willem III dragen het LVE merk van plateelbakkerij De Metaale Pot. Dit koninklijke stuk leverde onze Firma in 1975 aan Museum Paleis Het Loo te Apeldoorn.

Prijs op aanvraag