Scroll down Ga terug naar het overzicht

Zicht op de poort van het Zuiderkerkhof vanaf de Sint Anthoniesbreestraat

Amsterdam, 1788

Kunstenaar: Isaac Ouwater (1750-1793)

Datering: 1788

Materiaal: Olie op doek

Afmetingen: 41.2 x 48.9 cm

Gesigneerd en gedateerd: ‘I OUWATER 1788’

Provenance: W.J.R. Dreesmann, Amsterdam, veiling: Frederik Muller & Cie Amsterdam, 22-25 maart 1960, lot: 529, verkocht voor Fl. 21.500, aan Lodewijk Houthakker.

 

Isaac Ouwater werd geboren in Amsterdam, de stad waar hij in 1793 ook overleed. De Nederlandse kunstschilder specialiseerde zich in stadsgezichten. Hij werkte niet alleen in Amsterdam maar hij bezocht ook andere steden zoals Utrecht, Haarlem, Den Haag en Delft. Hier maakte hij schetsen van de stad, die hij later uitwerkte tot schilderijen in zijn atelier.

Ouwater werkte in de traditie van de 17e-eeuwse schilders Jan van der Heyden en Gerrit Berckheyde. Kenmerkend voor de schilderijen van Ouwater is de overvloedige aanwezigheid van zonlicht, daarnaast is zijn werk altijd zeer nauwkeurig en topografisch accuraat. De schilderijen bevatten ook vaak personen bezig met het alledaagse leven, die zijn schilderijen een levendige indruk geven.

Deze kenmerken zijn ook terug te vinden in het huidige schilderij, waarop de poort naar het Zuiderkerkhof is afgebeeld vanaf de Sint Anthoniesbreestraat. Links is een porselein winkel afgebeeld, deze winkel van I. de Metz heeft echt bestaan en ging failliet in 1794. Naast de poort zijn we een man zittend voor een huisje met een pijp in de mond. Op het uithangbord boven hem is te lezen dat hij glas en horlogeglazen slijpt. Verder zien we verschillende figuren op straat, zoals een groentevrouw, een koffieverkoper, een Turkse man met tulband, vrouwen met kinderen en rondrennende honden.

De buurt afgebeeld op het schilderij heeft een connectie met de Stodel firma. Het gebied rondom de Zuiderkerk, geconcentreerd in de Nieuwe Hoogstraat, was hét centrum van de kunst- en antiekhandel tot omstreeks 1930, toen het Rokin en de Nieuwe Spiegelstraat deze positie overnam. In 1898 vestigde de familie Jacob Stodel zich,  naast de Zuiderkerktoren op het adres Zanddwarsstraat 9 en vervolgens op de Nieuwe Hoogstraat 15.

 

 Literatuur

 H. Brugmans, D.C. Roëll, Verzameling W.J. R. Dreesmann, Amsterdam: 1942-1951, vol. 1, p. 12.

Met dank aan Maarten Hell, werkend aan een publicatie over de Amsterdamse buurt Vlooienburg .

 

 

Prijs op aanvraag