Scroll down Ga terug naar het overzicht

Linnen pers

ca. 1600-1620

Herkomst: Noordelijke Nederlanden

Datering: 1600-1620

Materiaal: Eikenhout

Afmetingen: Hoogte: 57 cm x 37.5 cm x 45 cm

 

Het persje staat op sloffen zoals dat ook wordt aangetroffen bij kisten uit het einde van de zestiende eeuw. In dit geval doen de sloffen dienst als steunbalkjes on de stijlen van het schavot stevig te kunnen verankeren. De voorzijde van de sloffen vertonen beeldhouwwerk van leeuwtjes, die liggen als sfinxen met het achterwerk omhoog, alsof ze een handstandje aan het doen zijn. Tussen de sloffen is een lade geplaatst, die aan de achterzijde uitschuifbaar is. Het front bestaat uit een gebeeldhouwd paneeltje met een cherubijnenkopje geflankeerd door rozetten.

Het met een geprofileerde kaplijst afgedekte schavot heeft een fries is versierd met een schubbenpatroon, met daaronder een tandlijstje. Op de schavotbalk zijn fraaie gedraaide sierknotten aangebracht. In het midden wordt de spil gedraaid boven de schavotbalk, en op deze wijze functioneert het kleine tafelpersje. Het schavot wordt gedragen door twee flesvormige stijlen, die naar boven verjongen. Deze stijlen worden bekroond door Ionische kapitelen. Het persblad vertoont in de hoeken een gestileerd  bloemmotief. Het steunstuk is vrij eenvoudig en heeft de vorm van een ruitmotief, een element dat ook wel voorkomt op kasten en ook kansels uit diezelfde periode.

 

Literatuur: Loek van Aalst & Annigje Hofstede. Noord-Nederlandse meubelen van renaissance tot vroege barok 1550-1670. (Houten 2011) pp. 439-440.

Prijs op aanvraag