Scroll down Ga terug naar het overzicht

Polychroom mannetje die een glas heft

Delft, circa 1700

Herkomst: Delft, plateelbakkerij: De Metalen Pot

Gemerkt: Niet gemerkt / Toegeschreven aan Lambertus van Eenhoorn

Datering: Circa 1700

Afmeting: Hoogte: 17,7 cm

Literatuur: ‘Het wondere zwart van Delft’

 

Beeldje van een staande man op drievoet die met een zwierig gebaar zijn glas heft. Hoewel dit beeldje ongemerkt is, kan het op goede gronden worden toegeschreven aan de Plateelbakkerij de Metalen Pot onder leiding van Lambertus van Eenhoorn. In de verzameling van Van Evenepoel in het Museum in Brussel, bevinden zich twee voor wat betreft de vorm identieke exemplaren in ‘zwart delfts’ die beiden voorzien zijn van het LVE monogram.

Het onderwerp, een drinkebroer, zal Van Eenhoorn zeker hebben aangesproken. Hij stond namelijk bekend als een man met een wispelturig karakter, die zijn geld graag uitgaf aan ‘dronkedrincken’ en andere buitenissigheden. Desondanks nam zijn zwager Adriaen Kocks, het toch voor hem op door in 1691, toen Van Eenhoorn de bloeiende Plateelbakkerij De Metalen Pot overnam, borg voor hem te staan. Hoe dan ook, ondanks deze negatieve karaktereigenschappen, wist Lambertus Van Eenhoorn toch zijn zaakjes goed te regelen.

Zo sloot hij in 1691 en in 1693 een tienjarig contract met Guilleaume Neuilleth, ‘beeltsnijder en (rode)theepottenmaker’ waarin stond dat Neuilleth alleen voor hem mocht werken, zelfs zo, dat bij onverhoopt vroegtijdig overlijden van Neuilleth, alle reeds door hem vervaardigde modellen in eigendom zouden komen van De Metaale Pot. Zoals de naam doet vermoeden was Neuilleth uit Frankrijk afkomstig. Waarschijnlijk heeft hij het vak geleerd in de aardewerkfabriek van Rouen. Door hem aan zich ten binden wilde Van Eenhoorn zich van een goede vakman verzekeren. Het is inderdaad zo, dat de vormstukken afkomstig uit de periode van de Metalen Pot , tot de fraaiste exemplaren kunnen worden gerekend. Dus deze bedrijfsvoering heeft in dat opzicht, zeker zijn vruchten afgeworpen. Er bestaan diverse klein formaat beeldjes die op een dergelijk voetstuk in driepoot vorm zijn geplaatst.

Prijs op aanvraag