Scroll down Ga terug naar het overzicht

Vier zilveren kandelaren

Rotterdam, 1806

Meester: Laurens Koster

Datering: 1806

Herkomst: Rotterdam

Hoogte: 14 cm.

Gewicht: ca. 355 gram

 

Deze serie van vier kandelaren is gemaakt door Laurens Koster, een zilversmid die in 1775 in Rotterdam werd geboren. De vorm van de kandelaren is rond en vrijwel glad, de stammen hebben een balustervormige verdikking. Ze zien er opmerkelijk modern en functioneel uit. Ze zijn verder helemaal glad, behalve enkele groefranden, die dienen om daar de kandelaar vast te gouden tussen duim, wij- en middelvinger. Op deze manier konden vingerafdrukken op het gladde oppervlak worden voorkomen.

Het is algemeen bekend dat Rotterdams zilver onder Engelse invloed is vormgegeven. Dit komt door geografische omstandigheden: de Rotterdamse haven met een directe verbinding met Engeland. Vanouds was er een omvangrijke kolonie Engelsen en Schotten, in de achttiende eeuw zelfs zoveel dat men Rotterdam wel ‘little London’ noemde.

De vorm van de set kandelaren van Koster doet nog sterker denken aan een model dat in Wenen is ontstaan. Ook de ontwikkeling van deze Weense modellen kan niet los worden gezien van de Engelse invloed die ook daar aanwezig was.

Prijs op aanvraag